Już drugiego dnia po rozpoczęciu roku szkolnego 2020/2021 podczas przerwy międzylekcyjnej, dzieci z Zespołu Placówek Oświatowych w Baniach Mazurskich mogły poczuć się jak w domu. Pomijając fakt panującej wesołej atmosfery, spotęgowanej spotkaniem z koleżankami i kolegami po dwumiesięcznej, wakacyjnej przerwie – uczniów, odwiedzających szkolną stołówkę szkolną przywitał zapach pysznego, domowego obiadu. Z pozoru proste danie – kotlet mielony ma swoich wielu cichych miłośników, co dało się zauważyć, obserwując puste talerze odnoszone przez uczniów do okienka „zwrotu naczyń”.
Dzisiaj odwiedziliśmy szkolną stołówkę, by na własne oczy przekonać się jak funkcjonuje „gminna kuchnia” prowadzona przez Zespół Placówek Oświatowych.
Na talerzu oprócz kotleta znalazły się ziemniaki oraz surówka z czerwonych buraczków. Pierwsze danie stanowiła natomiast niemniej smaczna zupa pomidorowa. Nie zapomniano również o napoju, dzisiaj w formie owocowego kompotu. Na deser dzieci poczęstowano śliwką. W skrócie, warto powtórzyć – smacznie i zdrowo.
Dla zainteresowanych – jadłospis pierwszego tygodnia po rozpoczęciu nauki
Niezwykle istotny jest fakt, iż pomimo świetnej, „domowej” jakości oraz adekwatnych porcji, ceny za obiady nie są wygórowane. Prezentują się one następująco:
- całodzienne wyżywienie przedszkolaka – 8,50 zł
- obiad ucznia SP w Baniach Mazurskich – 6,50 zł
- obiad pracownika ZPO w Baniach Mazurskich – 10,50 zł
Sporządzanie oraz wydawanie posiłków dla dzieci i młodzieży odbywa się z zachowaniem wszelkich zasad ostrożności oraz przede wszystkim higieny. Stoły oraz krzesła w jadalni są regularnie myte oraz dezynfekowane.
Poza personelem, który stosuje się do wszelkich związanych z tym wytycznych, wydaje się, iż sami uczniowie rozumieją powagę sytuacji związaną z ciągle panującą epidemią i starają się choćby m.in. zachowywać minimalny dystans podczas oczekiwania na wydanie posiłku.
Uruchomienie stołówki „gminnej”, zarządzanej przez szkołę to odpowiedź na oczekiwania przede wszystkim rodziców, którzy wskazywali, że taki model dożywiania wpłynie korzystnie na zadowolenie uczniów. Pyszne i zdrowe obiady nie są jedyną zaletą takiego rozwiązania. Jak powszechnie wiadomo, każde z naszych pociech ma inne potrzeby. W przypadku, gdy dziecku nie wystarczy podstawowa porcja obiadowa, może ono liczyć na dokładkę. Poza tym, dzięki zapotrzebowaniu kadrowemu, uruchomienie „gminnej” stołówki w pewnym, choć niewielkim stopniu przyczyniło się do zmniejszenia bezrobocia na terenie naszej gminy.
Warto zaznaczyć, że obiady przygotowywane w szkolnej stołówce trafiają również do Publicznego Przedszkola Samorządowego w Baniach Mazurskich. Dzięki odpowiednio zbilansowanym, smacznym oraz relatywnie tanim posiłkom, maluchy oraz uczniowie szkoły podstawowej mogą głodni, ale jedynie nauki – poszerzać swoją wiedzę i zainteresowania.